Rubriky
3D tisk

Jak vytisknout GOGO a HUHŮ

Můj malý potomek si velice oblíbil malované perníkové traktory [čti: GOGO] a méně i mašinky [HUHŮ]. Narazili jsme na ně při akci „malování perníčků“ v zahradnickém centru Chládek. Perníčky jsou veliké cca 16×13 cm, proto vydrží jako poživatelná hračka docela dlouho. Když jsem se po delší době vydal nakoupit další zásobu, tak jsem s hrůzou zjistil, že traktor mají poslední a další bude neznámo kdy.

Nadešel čas zamyslet se, kde sehnat další. Moje partnerka je velká fanynka pečení a perníčky patří do základní výbavy receptů. Problém byl tedy jediný, vykrojit správný tvar! V tomto okamžiku přišlo ke slovu mé (zatím nehynoucí) nadšení pro 3D tisk. Stačí si vytisknout formičky.

Návrh formiček spočíval v popsání tvaru traktoru, resp. mašinky a jeho modelování v programu OpenSCAD. Tento program je vhodný pro 3D modelování předmětů (např. technických součástek), které lze (snadno) matematicky popsat.

Výsledné soubory k tisku formiček Vám nabízím k vyzkoušení. K samotnému tisku jsme vybrali modrý plast PLA. Na tiskárně PRUSA I3 MK3S jsme použili výšku vrstvy 0,2 mm a trysku 0,4 mm.

Tisk formičky

Druhý den následovalo pečení a zdobení. Vytvořili jsme několik barevných variant pro GOGO i HUHŮ.

Po dvou dnech snažení bylo na čase si ověřit výsledek. Rozdíl synek bez problému poznal, ale i tak „vytisknutou“ mašinu a traktor vzal na milost.

Ňami ňami