Rubriky
3D tisk

Moje 3D tiskárna

Rád bych se s Vámi ve svém prvním příspěvku podělil o věc, která mi v poslední době udělala opravdu velikou radost. Dokonce mě nadchla natolik, že jsem se rozhodl vytvořit tento jednoduchý blog.

Jde o 3D tiskárnu Original Prusa i3 MK3S, kterou jsem zakoupil ve formě stavebnice. O 3D tiskárnách jsem slyšel již před lety a v průběhu času jsem na různých akcích viděl 3D tisk v praxi. Nikdy jsem ale neměl chuť 3D tiskárnu mít doma – chyba!

Tisk čokoládou na tousty (MSV Brno 2018)

V několika článcích jsem se dočetl, že je lepší zakoupit tiskárnu jako stavebnici, namísto hotového stroje. Tento postup se ukázal jako naprosto zásadní. Pro každého s láskou k technice je sestavení a provoz 3D tiskárny úžasný zážitek.

Nutno poznamenat, že 3D tiskárny ještě zdaleka nejsou bezúdržbovou spotřební elektronikou. Hlubší znalost součástí tiskárny, získaná při jejím sestavení, se hodí u následných oprav nebo údržby.

Stavba mi s kamarádem zabrala cca 8 hodin, stačil tedy jeden den volna. Najít tento den nám ale trvalo několik týdnů. Samotná stavba nakonec proběhla bez výrazných potíží. Interaktivní návod ke stavebnici je zpracován dokonale. V našem případě bylo asi nejtěžší najít opravdu rovnou podložku a sestavit rám tiskárny tak, aby byl co nejpřesněji kolmý.

Well done!

V dalším příspěvku Vám ukážu moje první pokusy s 3D tiskem.